Czasem dostaję od Was prośby o więcej przepisów w danym stylu lub z określonym składnikiem. Ostatnio prosiliście o dodatkowe łakocie z odżywką białkową. Bardzo lubię tworzyć słodycze z użyciem właśnie tego składnika, ale staram się wypośrodkować częstotliwość ich dodawania, żeby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. W dzisiejszym przepisie białko sprawdza się idealnie, bo zastępuje mleko w proszku i nie ma konieczności dodawania dodatkowego cukru! Mam nadzieję, że będzie Wam smakować tak samo jak mi - przyznam bez bicia, że ciężko mi się od nich oderwać :) Najlepiej smakują bardzo mocno schłodzone. Pycha!
kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki
Składniki
Składniki na 30 sztuk
► masło orzechowe crunchy [135 g / 1/2 szklanki]
► kakao ciemne [10 g / 2 łyżki]
► mleko [125 ml / 1/2 szklanki]
► odżywka białkowa waniliowa [30 g / 1 miarka]
► czekolada deserowa [50 g / 1/2 tabliczki]
► olej kokosowy [10 g / 1 łyżka]
Przygotowanie
- Wymieszać masło orzechowe, mleko, kakao i odżywkę białkową na gładką masę. Jeśli używasz gładkiego masła orzechowego, do całości można dodać ok. 2 łyżki posiekanych orzechów.
- Masę wyłożyć do płaskiego (najlepiej silikonowego naczynia na wysokość ok. 3 cm i włożyć do zamrażalnika na ok godzinę.
- Po upływie tego czasu rozpuścić czekoladę z olejem kokosowym i wyjąć masę z zamrażarki.
- Pokroić masę na 30 kawałków, szybko pokryć czekoladą i wstawić z powrotem do stężenia na ok. 15 minut.
- Gotowe cukierki przechowywać w zamrażalniku.
Smacznego!
Etykiety: 6 skladnikow, czekolada deserowa, fit slodycze, kakao ciemne, maslo orzechowe, mleko, odzywka bialkowa, olej kokosowy, pralinki