Śmiałam się ostatnio z przemiłą Panią w warzywniaku, że wydaję u niej więcej kasy niż na ciuchy i buty razem wzięte. Non stop widzi mnie obładowaną zieleniną, zgarniam z półek wszystko jak totalny dzikus, aż potem ciężko mi się z tym doczołgać do kasy. Jeśli tak jak ja poszalejesz w dziale owocowym, a wysokie temperatury sprzyjają psuciu się przepysznych letnich owoców, mam szybki przepis na genialne wykorzystanie nektarynek, śliwek, gruszek, moreli, a nawet jabłek, malin, borówek czy co tam jeszcze udało się dorwać na zakupach. Kokosowa chmurka to nie chrupiąca kruszonka - choć wizualnie łudząco podobna. To delikatna, mięciutka, mocno kokosowa warstwa, która dosłownie otula owoce. Idealny deser lub bezglutenowe śniadanie :)
kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki
Składniki na 8 porcji
► letnie owoce pokrojone w kostkę [ok. 500 g / 4 szklanki]
► mąka kokosowa [65 g / 1/2 szklanki]
► olej kokosowy [20 g / 2 łyżki]
► syrop klonowy [20 g / 2 łyżki]
Przygotowanie
- Letnie owoce umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- W osobnym naczyniu wymieszać syrop klonowy, olej kokosowy i mąkę kokosową.
- Owoce oprószyć mieszanką kokosową (jak kruszonką)
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni pod przykryciem przez 30 minut, po upływie tego czasu zdjąć pokrywkę/folię aluminiową z naczynia i piec bez przykrycia przez dodatkowe 10 minut.
- Podawać na ciepło lub zimno :)
Smacznego!
Etykiety: 4 skladniki, bez glutenu, bez jajek, bez nabialu, brzoskwinie, desery, fit slodycze, gruszki, maka kokosowa, olej kokosowy, owoce, sezonowe, sliwki, syrop klonowy, weganskie, wegetarianskie