Czasem zakładam się sama ze sobą do czego jeszcze uda mi się wcisnąć dziwne, zdrowe produkty. Pewnie zauważyliście już trend, który opanował internet jakiś czas temu - muffiny z cukinią, koktajl z kalafiorem, praliny z buraka czy brownie z fasoli. No i stało się - mamy lody z awokado. Miłośnicy tego kremowego owocu będą zachwyceni - dzięki niemu lody są delikatne i rozpływają się w ustach. Nie mogę jednak zapewnić, że lekka nuta awokado nie jest wyczuwalna, więc jeśli nie możecie go znieść, odradzam korzystanie z tego przepisu :D Dla wszystkich innych, zakochanych po uszy w awokado - nie ma nic lepszego niż takie lody w gorące dni!
kalorie i makroskładniki dla 1 gałki/porcji
Składniki
Składniki na 8 porcji
► awokado [ok. 140 g / 1 sztuka]
► mleczko kokosowe [ok. 230 g / 1 szklanka]
► syrop klonowy [40 g / 1/4 szklanki]
► ciemne kakao [50 g / 1/4 szklanki]
Przygotowanie
- Awokado przeciąć na pół, wydobyć miąższ łyżką i przerzucić do misy blendera.
- Dodać resztę składników i zblendować na gładką masę.
- Przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażalnika na ok. 2 godziny (po godzinie można wyjąć i przemieszać, choć nie jest to konieczne).
Smacznego!
Etykiety: 4 skladniki, awokado, bez glutenu, bez jajek, bez nabialu, desery, fit slodycze, kakao, mleko kokosowe, syrop klonowy, weganskie, wegetarianskie