Zapraszam na prostotę w najlepszym wydaniu: przepyszne, mięciutkie ślimaczki z malinami i mascarpone, lato zawinięte w drożdżowe ciasto, o złotej skórce i delikatnym wnętrzu. Bardzo proste do przygotowania! Koniecznie zapamiętajcie ten przepis na ciasto drożdżowe, używam go od kilku lat i za każdym razem sprawdza się równie idealnie :) Dobra wiadomość jest taka, że można je przygotować na wodzie lub mleku, w zależności co macie pod ręką!
kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki
Składniki
Składniki na 15 sztuk
► drożdże suche [7 sztuk / 1 saszetka] lub świeże [20 g]
► cukier [ok. 85 g / 7 łyżek]
► mąka pszenna [500 g / 3 i 1/2 szklanki] + do podsypania
► jajka [2 sztuki]
► olej kokosowy płynny / rozpuszczone masło [50 g / 1/4 szklanki]
► mascarpone [100 g / 4 łyżki]
► maliny [ok. 120 g / 1 szklanka]
Dodatkowo
► woda lub mleko [250 ml / 1 szklanka]
Przygotowanie
- W rondelku delikatnie podgrzać pół szklanki wody/mleka z łyżką cukru (po sprawdzeniu palcem płyn powinien być ciepły, w temperaturze do wypicia, nie gorący ani wrzący), przelać do miski i dodać drożdże. Zamieszać do całkowitego rozpuszczenia i odstawić na 10 minut.
- W międzyczasie wymieszać mąkę i 4 łyżki cukru.
- W osobnym naczyniu rozkłócić jajka.
- Połączyć wszystkie składniki ciasta: mąkę z cukrem, jajka, olej/masło, pozostałą wodę/mleko i rozczyn drożdżowy.
- Wymieszać ciasto łyżką, przełożyć na stolnicę i zagniatać przez ok 10 min, do momentu kiedy będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Jeśli zacznie się kleić, podsypać blat mąką.
- Przełożyć kulę ciasta do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Po godzinie, przełożyć wyrośnięte ciasto na posypany mąką blat i zagnieść ponownie przez 2-3 minuty.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o wymiarach mniej więcej 20x40 cm.
- W szklance wymieszać mascarpone z 2 łyżkami cukru i przygotowaną masą posmarować powierzchnię ciasta.
- Na kremie mascarpone rozprowadzić równomiernie maliny.
- Zwinąć ciasto w podłużną roladę i pokroić na 15-16 kawałków.
- Rollsy ułożyć na płasko w natłuszczonej blaszce/naczyniu.
- Piec w 18 stopniach przez ok. 15 minut.
BONUS: do ciepłych, wyciągniętych prosto z pieca rollsów można przygotować polewę z 2 łyżek mascarpone, 2 łyżek wody i 2 łyżek cukru pudru :)
Smacznego!
Etykiety: 7 skladnikow, ciasta, sezonowe