Sałatkę tabbouleh znają już chyba wszyscy - to eksplozja smaku i świeżości, choć oryginalnie pochodzi z Libanu, to o dziwo składa się z typowo polskich, sezonowych składników, które dostaniecie dosłownie wszędzie. Wymieniłam tradycyjnie używaną kaszę bulgur na naszą, jaglaną, bo z jaglaną wszystko smakuje świetnie :D Idealnie prosta w przyrządzeniu, będzie pasować do każdego mięsa, strączków, grilla czy solo, jako super zdrowy lunch!
kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki
Składniki na 4 porcje
► kasza jaglana sucha [90 g / 1/2 szklanki]
► natka pietruszki [1 pęczek]
► mięta [garść listków]
► pomidor [1 sztuka]
► ogórki gruntowe [2 sztuki]
► oliwa z oliwek [2 łyżki]
► cytryna [1 sztuka]
Składniki
► sól i pieprz [do smaku]
Przygotowanie
- Suchą
kaszę przesypać na sito i porządnie przepłukać zimną wodą (aż woda,
która będzie spływać z kaszy będzie zupełnie czysta i przejrzysta). To
kluczowy krok w przygotowaniu kaszy, pomaga pozbyć się
charakterystycznej goryczki.
- Opłukaną kaszę przesypać do garnka i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 2/3 minuty i ponownie odsączyć na sicie.
- Gotową,
sparzoną kaszę przełożyć do garnka, zalać szklanką wrzątku i gotować na małym/średnim ogniu pod
przykryciem przez 15 minut. Po upływie tego czasu zdjąć z ognia i
pozostawić w garnku pod przykryciem na kolejne 5 minut.
- Do gotowej kaszy dodać sok i skórkę z połówki cytryny oraz oliwę z oliwek, wymieszać.
- Ogórki obrać i wydrążyć, pokroić w małą kostkę. Pomidory (można opcjonalnie obrać) także wydrążyć i pokroić w ten sam sposób.
- Do kaszy dodać warzywa, posiekane zioła i doprawić do smaku. Wymieszać i odstawić do lodówki na ok 30 min, żeby smaki się przegryzły.
- Jeśli lubicie ostrzejsze smaki można dodać posiekaną surową cebulkę/dymkę oraz czosnek (opcjonalnie).
Smacznego!
Etykiety: 7 skladnikow, bez glutenu, bez jajek, bez nabialu, cyrtyna, kasza jaglana, kasze, kuchnie swiata, mieta, ogorek zielony, oliwa, pomidory, salatki, weganskie, wegetarianskie