Prosta, smaczna przekąska, świetny pomysł na dodatek do obiadu czy kąski imprezowe, które można złapać w biegu. Przygotowanie jest bajecznie proste, a smak naprawdę zaskakująco pyszny! Trzeba korzystać z zielonej fasolki póki jest najpyszniejsza :)
kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki
Składniki
Składniki na ok. 25 sztuk
► fasolka szparagowa zielona [500 g]
► szynka parmeńska [100 g]
► olej kokosowy [10 g / 1 łyżka]
Przyprawy
► pieprz czarny [mała szczypta]
► czosnek granulowany [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Fasolkę umyć, odciąć końcówki i gotować w osolonym wrzątku przez ok 5-7 minut (nadal powinny być sprężyste, ale nie surowe).
- Ugotowaną fasolkę przelać zimną wodą, przełożyć do miski, dodać oleju i przypraw. Wymieszać.
- Plastry szynki pokroić wzdłuż na 4 długie paski.
- Zbierać fasolki po 5-6 sztuk, owinąć cienkim paskiem szynki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez 15 minut w 180 stopniach (po upływie 10 minut obserwować bacznie, być może będą gotowe wcześniej - wszystko zależy od szynki i zawartości tłuszczu).
- Podawać na ciepło lub zimno, jako dodatek lub przystawkę.
Smacznego!
Etykiety: 3 skladniki, bez cukru, bez glutenu, bez jajek, bez nabialu, fasolka zielona, olej kokosowy, sezonowe, szynka parmeńska, warzywa