Pamiętam z dzieciństwa niezwykły smakołyk, który można było dopaść na rynku, jeśli miało się na tyle szczęścia, żeby trafić na handlarza niemieckich słodyczy i środków czystości. Czekoladki lodowe miały kształt sztabek, a zapakowane były w kiczowate, kolorowe papierki wrzucone do dużej plastikowej torebki w kształcie rożka. Ich niezwykła konsystencja sprawiała, że dosłownie rozpuszczały się w ustach, zupełnie inaczej niż każda inna czekolada jakiej próbowałam (nigdy nie przyszło mi do głowy czytanie składu, ale jestem pewna, że z czekoladą miało to niewiele wspólnego :D). Te trufle mają bardzo podobne właściwości - dosłownie rozpływają się w ustach, są intensywnie czekoladowe a do tego jak zwykle banalnie proste do wykonania no i przy okazji wegańskie :) Jedna jedyna uwaga - muszą być trzymane w lodówce!
kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki
Składniki
Składniki na 25 sztuk
► mleczko kokosowe (twarda część) [100 g]
► czekolada deserowa [100 g / 1 tabliczka]
► kakao ciemne [ok. 1/4 szklanki - do obtoczenia]
Przygotowanie
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
- Wymieszać rozpuszczoną czekoladę z twardą częścią mleczka kokosowego do uzyskania gładkiej masy.
- Wstawić do zamrażalnika na ok.20-30 minut.
- Po wyciągnięciu z zamrażalnika, nabierać masę łyżeczką, powstałą porcję obtoczyć w kakao i przełożyć na osobny talerz. Przy tej masie ciężko jest formować trufle za pomocą dłoni, ponieważ czekolada bardzo szybko się rozpuszcza. Należy pracować szybko i sprawnie, najlepiej za pomocą łyżeczki, i nie martwić się za bardzo o kształty :)
- Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Etykiety: 3 skladniki, bez glutenu, bez jajek, bez nabia, czekolada, czekolada deserowa, fit slodycze, kakao ciemne, mleczko kokosowe, pralinki, weganskie, wegetarianskie