Jeśli śledzicie mnie na Instagramie, znacie pewnie historię powstania tego ciasta - przepis był zupełnie improwizowany i poprawiany 3, może 4 razy. Oryginalną inspiracją było ciastko oreo - czekoladowy spód i puszysty, śmietankowy krem. Ostatecznie tarta jest kremowa, delikatna i zaskakująca w smaku, choć chyba lista składników zaskakuje najbardziej :) Wegańska, bez glutenu, nabiału i jajek.
kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki
Składniki na 12 kawałków (forma do tarty o średnicy 28 cm)
► czekolada deserowa [100 g / 1 tabliczka]
► olej kokosowy [5 łyżek / 50 g]
► biała fasola [1 puszka]
► mleko kokosowe [1 puszka]
► ksylitol [30 g / 2 łyżki]
Dodatkowo
► aromat lub ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
► kakao ciemne (do dekoracje)
Przygotowanie
- W garnuszku roztopić czekoladę z olejem kokosowym.
- Do rozpuszczonej czekolady dodać odsączoną i bardzo dobrze opłukaną białą fasolę. Całość zmiksować blenderem na bardzo gładką masę.
- Gotową masę wstawić do zamrażalnika na 30 minut lub do uzyskania gęstej, stałej konsystencji przypominającej surowe kruche ciasto.
- Schłodzoną masę rozdrobnić widelcem na mniejsze kawałki, przełożyć do natłuszczonej formy do tarty i rozprowadzić równomiernie dłońmi. Trzeba działać szybko, inaczej masa zacznie się roztapiać.
- Naczynie do tarty wstawić do lodówki i w międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.
- Piec spód przez 10 minut, a potem całkowicie wystudzić.
- Do dużej miski przełożyć stałą frakcję mleczka kokosowego.
Miksować za pomocą miksera ręcznego przez 2-3 minuty, aż całość zacznie
przypominać konsystencją bitą śmietanę. W trakcie miksowania dodać ksylitol i opcjonalnie kilka kropel aromatu waniliowego.
- Śmietanę kokosową przełożyć na schłodzony spód. Ciasto przechowywać i podawać prosto z lodówki.
Smacznego!
Etykiety: 5 skladnikow, czekolada deserowa, fasola biala, fit slodycze, ksylitol, mleczko kokosowe, olej kokosowy