Banofee to brytyjskie ciasto z kamelem, bananami i dużą ilością bitej śmietany. Ta wersja jest wegańska, surowa, bez pieczenia, ze spodem z kruszonych migdałów, polana kajmakiem z masła orzechowego i przykryta warstwą kokosowej bitej śmietany. Bez cukru, bez glutenu, bez nabiału :)
kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki
Składniki na 12 kawałków (forma do tarty o średnicy 28 cm)
► daktyle [160 g]
► migdały [100 g]
► banany [3 sztuki]
► mleczko kokosowe [2 puszki po 400 ml]
► masło orzechowe [2 łyżki]
Dodatkowo
► ksylitol/miód/syrop klonowy [do smaku]
► gorzka czekolada [do dekoracji]
Przygotowanie
- Puszki mleczka kokosowego wstawić do lodówki przynajmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta.
- Połowę daktyli przełożyć do malaksera razem z migdałami, drugą połowę zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut.
- Miksować daktyle z migdałami aż do powstania konsystencji przypominającej drobny piasek.
- Formę do tarty natłuścić olejem (np. kokosowym)
- Powstałą masę migdałowo-daktylową przełożyć do formy i palcami ugnieść równomierną warstwę na dnie. Wstawić do zamrażalnika na 15 minut.
- Odsączyć zalane wrzątkiem daktyle, dodać masło orzechowe i 2 łyżki stałej części mleczka kokosowego z jednej z puszek i zmiksować na gładką masę (po schłodzeniu mleczko rozdzieli się na 2 warstwy - twardą frakcję, która zbierze się u góry puszki i wodę, która zbierze się na dole; do tego przepisu będzie nam potrzebna jedynie twarda część - wodę kokosową można wykorzystać np. do koktajlu).
- Powstałą masą posmarować schłodzony spód. Daktyle z masłem orzechowym będą imitować krówkę bądź warstwę karmelową w klasycznej wersji.
- Na karmel wyłożyć pokrojone plasterki bananów. Całość włożyć do zamrażalnika na czas przygotowania śmietany.
- Do dużej miski przełożyć stałą frakcję mleczka kokosowego z obu puszek. Miksować za pomocą miksera ręcznego przez 2-3 minuty, aż całość zacznie przypominać konsystencją bitą śmietanę. W trakcie miksowania dodać 2-3 płaskie łyżki wody, w której moczyły się daktyle. Jeśli masa będzie w smaku zbyt mało słodka jak na Wasze upodobania - w trakcie miksowania można dodać do smaku: miodu, ksylitolu, syropu klonowego etc.
- Śmietanę kokosową wyłożyć na górę ciasta, całość trzymać w zamrażalniku przez 30 minut, żeby wszystko się ładnie ścięło.
- Po tym czasie przełożyć ciasto do lodówki i tak przechowywać. Do ozdoby można udekorować płatkami gorzkiej czekolady (wystarczy zetrzeć odrobinę czekolady za pomocą tarki do warzyw).
Smacznego!
Etykiety: 5 skladnikow, banan, bez cukru, bez glutenu, bez jajek, bez nabialu, ciasta, daktyle, fit slodycze, maslo orzechowe, migdaly, mleczko kokosowe, weganskie, wegetarianskie