Jeśli do swojego - i tak już idealnego - hummusu potrzebujecie miękkiego, puszystego chlebka pita, ten przepis spełni wszystkie Wasze oczekiwania. Chlebki dosłownie rosną w dłoniach podczas zagniatania ciasta, a po wyjęciu z pieca są rumiane z miękkim wnętrzem i delikatną skórką. Spokojnie można przekroić je w tradycyjny sposób i podawać z wybranym nadzieniem. Przepis podwędzony z podkładek pod kubki, które można było kupić w jednym z jerozolimskich sklepów z pamiątkami. PS. niczego nie żałuję :D
kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki
Składniki
Składniki na 10 sztuk
► mąka pszenna [560 g / 4 szklanki + do podsypania stołu]
► cukier [10 g / 2 łyżeczki]
► drożdże suszone [17 g / 2 łyżki]
► oliwa [30 g / 3 łyżki]
Dodatkowo
► sól [1 łyżeczka]
► ciepła woda [1 szklanka]
Przygotowanie
- W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól.
- Do przemieszanych składników dodać suszone drożdże.
- Dodać oliwę i zacząć wyrabiać całość mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego.
- Stopniowo dolewać ciepłą wodę i wyrabiać do momentu, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne (jeśli zajdzie taka potrzeba, dodać odrobinę więcej wody niż w przepisie - wszystko zależy od użytej mąki). Gotowe ciasto powinno być mięciutkie, lśniące i niezbyt klejące.
- Ciasto wyrobić na podsypanym mąką blacie i podzielić na 10 równych kawałków.
- Z każdego uformować kulkę, którą następnie należy rozwałkować na placek o grubości mniej więcej 2 cm.
- Gotowe pity przełożyć na blaszkę(ja użyłam 2) wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Po upływie tego czasu wstawić blaszki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 8-10 minut, obracając w połowie pieczenia.
- Po wyjęciu szczelnie owinąć ręcznikiem kuchennym i w ten sposób dać chlebkom ostygnąć.
Smacznego!
Etykiety: 4 skladniki, bez laktozy, cukier, drożdże, kuchnie swiata, maka pszenna, oliwa, pieczywo, weganskie, wegetarianskie