Będę szczera - w samym Izraelu nie zapałałam aż tak wielką miłością to tego ciasta, wydawało mi się smaczne, ale raczej przeciętne. Lecz gdy tylko spróbowałam go prosto z własnego piekarnika, wiedziałam, że będzie częścią mojego słodkiego repetuaru już na stałe. Przygotowywanie tego ciasta jest... dziwne. Choćby dlatego, że większa część jego wyrastania odbywa się przez noc w lodówce. Trzeba mieć dużo zaufania do przepisu, ale efekt finalny jest naprawdę nieziemski. I nie przerażajcie sposobem przygotowania - jest dość czasochłonny (długie wyrastanie ciasta), ale naprawdę nie ma w nim nic skomplikowanego :) Plus, dzięki sporej zawartości masła, trzyma świeżość dłużej niż standardowe ciasta drożdżowe.
Składniki
Składniki na 2 podłużne ciasta
► mąka pszenna [530 g]
► cukier [100 g + 130 g]
► suszone drożdże [2 łyżeczki]
► jajka [3 sztuki]
► masło [150 g + 100 g]
► czekolada deserowa [150 g]
► orzechy pekan [100 g]
Dodatkowo
► woda [120 ml + 80 ml]
► sól [szczypta]
Przygotowanie
- W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i drożdże.
- Wbić jajka, dodać 120 ml wody i zaczęć wyrabiać mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego.
- Dosypać szczyptę soli.
- 150 g masła w temperaturze pokojowej pokroić w małą kostkę.
- Stopniowo dodawać po kilka kostek masła do ciasta i mieszać do połączenia składników.
- Kiedy całe masło zostanie wykorzystane, a ciasto będzie dobrze wyrobione, gładkie i lśniące (powinno to zająć ok. 10 minut), przełożyć kulę ciasta do dużej miski wysmarowanej cienką warstwą oleju. Przykryć miskę folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia w lodówce przez całą noc
- Natłuścić i wyłożyć keksówki o pojemności 1 l i wymiarach (23 cm x 10 cm) - takie dane podane oryginalny przepis, ja używałam foremek o różnych wymiarach i też wyszły idealnie.
- W garnuszku rozpuścić 150 g czekolady i 100 g masła. Drobno posiekać orzechy.
- Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na blat podsypany mąką.
- Delikatnie i krótko zagnieść, po czym podzielić ciasto na dwie części.
- Każdą z części rozwałkować na prostokąt o wymiarach (mniej więcej) 38 cm x 28 cm. Przyciąć boki, aby brzegi były w miarę równe.
- Na każdym blacie ciasta rozsmarować pół nadzienia czekoladowego i posypać połową orzechów, zostawiając 2 cm ,,marginesu'' przy każdej z krawędzi.
- Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Wyrównać rulon dłońmi, by powstało idealne, grube cygaro ze spojeniem od spodu.
- Powstałą roladę przeciąć na pół wzdłuż i ułożyć tak, aby przekrój warstw był widoczny i zwrócony ku górze.
- Przepleść dwa kawałki ciasta jeden pod drugim jak najprostszy warkocz. Przełożyć do foremek. Tak przygotowane foremki odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia przykryte ściereczką kuchenną.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 30 min lub do suchego patyczka.
- Kiedy ciasta się pieką, przygotować syrop ze 130 g cukru i 80 ml gorącej wody.
- Po wyjęciu z pieca, posmarować ciasta syropem póki gorące, upewniając się, że cały syrop został zużyty.
- Poczekać do całkowitego ostygnięcia przed krojeniem.
Smacznego!
Etykiety: 7 skladnikow, ciasta, cukier, czekolada, czekolada deserowa, drożdże, jajka, kuchnie swiata, maka pszenna, maslo, orzechy pekan, wegetarianskie