
Na pewno ją znacie i na pewno jedliście już kilka (o ile nie kilkanaście!) razy. Jeden z nieśmiertelnych, imprezowych hitów. Moja wersja to kilka prostych składników i aromatyczna, świeża mieszanka przypraw rozdrobiona w moździerzu zaraz przed smażeniem mięsa. Naprawdę robi różnicę! Do tej wersji bazowej możecie dodać wszystkie ulubione dodatki: surową cebulę, paprykę, a nawet inne ulubione przyprawy. W końcu w każdym domu przygotowuje się trochę inaczej :)
Składniki
Składniki na 6-8 porcji
► pierś z kurczaka [500 g]
► oliwa [1 łyżka]
► kapusta pekińska [1/2 średniej sztuki]
► kukurydza konserwowa [1 puszka]
► ogórki konserwowe [4-5 sztuk]
► ketchup [5 łyżek]
► majonez [5 łyżek]
Dodatkowo
► ziarna kolendry [1 łyżeczka]
► kmin rzymski cały [1 łyżeczka]
► słodka papryka [2 łyżeczki]
► czosnek granulowany [2 łyżeczki]
► kardamon [1/2 łyżeczki]
► sól [1 łyżeczka]
► świeżo mielony pieprz [spora szczypta]
Przygotowanie
- Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę.
- Na suchej patelni podprażyć ziarna kolendry i kminu rzymskiego przez 2-3 minuty. Gdy zaczną intensywnie pachnieć i dobrze się podgrzeją, przełożyć je do moździerza.
- Ucierać ziarna razem z resztą przypraw na drobny pył.
- Przełożyć masę przypraw do miseczki, wymieszać z łyżką oliwy i wmasować w mięso.
- Przesmażyć kurczaka do momentu, gdy będzie zrumieniony z każdej strony.
- W czasie, gdy mięso się smaży, przygotować resztę składników: poszatkować kapustę, odsączyć kukurydzę i pokroić ogórki konserwowe.
- W przezroczystej misce ułożyć kolejno: mięso, kukurydzę, przykryć warstwą ketchupu, dodać ogórki konserwowe, majonez i kapustę.
- Podawać w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
Etykiety: 7 skladnikow, bez glutenu, fast food, kapusta pekinska, ketchup, kukurydza konserwowa, majonez, mieso, ogorki konserwowe, oliwa, piers z kurczaka/indyka, salatki