Idealne do chrupania, do maczania w hummusie, do filmu, do torebki, na przegryzkę, nagłego głoda, do własnego doprawienia, zamiast chipsów, ciasteczek, orzeszków i innych słonych przekąsek. No i najlepsza sprawa - tylko jeden składnik!
kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki
Składniki
Składniki na ok. 60 sztuk
► siemię lniane [1 szklanka]
Dodatkowo
► woda [1/2 szklanka]
► ulubione przyprawy
Przygotowanie
- Siemię wrzucić do malaksera lub młynka do kawy i zmielić do konsystencji gruboziarnistej mąki.
- Mieszankę zalać wodą i doprawić. Wszystko wymieszać i odstawić na 15 minut.
- Całość przełożyć na blachę z papierem do pieczenia, przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkować bardzo cieniutko. Zdjąć górną warstwę papieru i naciąć kształt krakersów (po upieczeniu będą łatwe do połamania na równe kawałki) :)
- Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
- Piec przez ok. 20 minut, aż całość ładnie się przypiecze, ale nie spali.
- Po wyjęciu z piekarnika całkowicie ostudzić.
- Przechowywać szczelnie, aby nie nabrały wilgoci.
Smacznego!
Etykiety: 1 skladnik, bez cukru, bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, siemie lniane, weganskie, wegetarianskie