Pierwsze dni jesieni już za nami, a ja zdradzę Wam w sekrecie, że na blogu niebawem pojawi się kilka przepisów z użyciem najbardziej sezonowego składnika, czyli dyni :) Dzisiaj opiszę Wam w skrócie jak upiec dynię na puree, które potem można użyć w większości słodkich, jesiennych wypieków. Proces jest banalnie prosty i wymaga minimum pracy.
Składniki
► dynia dowolnych rozmiarów
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Dynię przeciąć na pół i wydrążyć za pomocą łyżki.
- Ułożyć rozcięciem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez 20-40 minut (w zależności od wielkości dyni) do momentu, kiedy dynia będzie bardzo miękka (bez problemu będzie w nią można wbić nóż).
- Ostudzić, wybrać miąższ łyżką, przełożyć do osobnego naczynia i zmiksować na jednolite puree. Idealnie nadaje się do mrożenia, a w lodówce może stać 5-7 dni w szczelnie zamkniętym opakowaniu (np. słoiku).
Smacznego!
Etykiety: 1 skladnik, bez cukru, bez glutenu, bez jajek, bez nabialu, dynia, sezonowe, sosy i dodatki, warzywa, weganskie, wegetarianskie, Wilcza Szkoła Gotowania