Karmel, ciastko i czekolada! A to wszystko bez rafinowanego cukru, glutenu, laktozy i innych bzdur. :) Kokosowo-migdałowy spód, karmel z daktyli i warstwa deserowej czekolady. A do tego dziecinnie proste w przygotowaniu! Myślę, że zadowolą każdego łasucha :)
kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki
Składniki
Składniki na 12 sztuk
► mąka kokosowa [65 g / 1/2 szklanki]
► mielone migdały [65 g / 1/2 szklanki]
► olej kokosowy [30 g / 3 łyżki]
► miód / syrop klonowy [20 g / 2 łyżki]
► daktyle [100 g]
► masło orzechowe [40 g / 2 łyżki]
► czekolada gorzka [50 g / 1/2 tabliczki]
Przygotowanie
- W dużej misce wymieszać: mąkę kokosową, mielone migdały, 2 łyżki oleju kokosowego i 2 łyżki miodu/syropu klonowego.
- Wyłożyć ciastem natłuszczoną kwadratową lub prostokątną blachę (wysokość ciasta ok. 2 cm).
- Piec w 180 stopniach przez 10 minut. Wyjąć z pieca i całkowicie ostudzić.
- Daktyle zalać wrzątkiem i moczyć przez 30 minut. Po upływie tego czasu odsączyć i przełożyć do miski z masłem orzechowym. Zblendować na gładką masę.
- Ostudzoną warstwę ciasta pokryć daktylową masą. Wstawić do lodówki do stężenia (ok. pół godziny).
- W międzyczasie rozpuścić czekoladę z łyżką oleju kokosowego.
- Wylać czekoladę na krem daktylowy i rozprowadzić równomiernie.
- Schłodzić do stężenia. Przechowywać w lodówce
Smacznego!
Etykiety: 7 skladnikow, bez glutenu, bez nabialu, czekolada deserowa, daktyle, fit slodycze, maka kokosowa, maslo orzechowe, migdaly, miod, olej kokosowy, praliny, weganskie, wegetarianskie