Obieranie imbiru
Delikatną skórkę z korzenia imbiru najłatwiej obiera się za pomocą...
łyżeczki do herbaty. Dzięki temu marnuje się najmniej korzenia i łatwiej
jest obrać nieregularną powierzchnię imbiru
●
Domowy cukier waniliowy
Wrzucając 3-4 przecięte laski wanilii do słoika z kilogramem cukru, po
mniej więcej tygodniu uzyskujemy najlepszy, domowy cukier waniliowy,
idealny do wypieków. Koniec z małymi torebeczkami waniliny!
●
Jak gotować makaron
Woda na makaron... Temat dość kontrowersyjny 😂 bo każdy gotuje inaczej. Kilka zasad, których zwykle się trzymam:
Używam dużego gara (im większy tym lepszy)
Solę wrzątek zaraz przed wrzuceniem makaronu
Mieszam makaron zaraz po wrzuceniu, żeby się nie skleił
Nigdy nie dodaje oleju/oliwy do wody, bo sos gorzej się potem trzyma
Trzymam się czasu podanego na opakowaniu, ale mimo wszystko zawsze próbuję przed odcedzeniem
Zaraz po odcedzeniu przelewam zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania
●
Mniej bałaganu po pieczeniu!
Jeśli do przepisu musisz odmierzyć lepką ciecz (miód, syrop itp.) np. za
pomocą szklanki, przed użyciem posmaruj jej wnętrze małą ilością oleju
(można rozsmarować ręcznikiem kuchennym). Całość wypłynie idealnie =
Dużo mniej sprzątania
●
Sposób na pryskający olej
Aby gorący olej mniej pryskał podczas smażenia, wystarczy odrobinę go posolić przed wrzuceniem składników na patelnię
●
Szybciej dojrzewające owoce
Banany i jabłka świetnie przyspieszają dojrzewanie innych owoców!
Wystarczy położyć je obok, lub - dla lepszego efektu - włożyć razem do
papierowej torby. Idealny sposób na twarde awokado i niedojrzałe
nektarynki 😏🍊🍑🍌🥑
●
Domowa przyprawa dyniowa
Domowa przyprawa dyniowa to skarb w kuchni jesienią ❤️ dodaje ją do wszystkiego: kawy, owsianek, wypieków, placków, a nawet grzańca
🎃 2 łyżki cynamonu
🎃 1 łyżka sproszkowanego imbiru
🎃 1 łyżka gałki muszkatołowej
🎃 1 łyżka sproszkowanych goździków
Wszystko wsypać do słoiczka i porządnie potrząsnąć
●
Po czym poznać, że sałata jest świeża? Po ,,bagażniku'' 😂 Jeśli odwrócisz główkę sałaty (np. lodowej) do góry nogami, głąb - czyli twarda końcówka - zasugeruje świeżość warzywa. Im ciemniejszy, bardziej brunatny, ziemisty kolor - tym starsza sałata
●
Naleśniki bez jajek!
Szybki przepis na naleśniki BEZ JAJEK (nie każdy może, nie każdy lubi 🍳)
► mąka [1 szklanka]
► zmielone siemię lniane/mąka lniana [1 czubata łyżka]
► mleko krowie lub roślinne [1 szklanka]
► woda [1 szklanka]
► ulubione dodatki (sól/cukier/przyprawy)
► tłuszcz do smażenia 1. Wymieszać mąkę, siemię lniane i mleko, odstawić na 10-15 minut.
2. Po upływie tego czasu dodać szklankę wody, porządnie wymieszać, dodać czego dusza zapragnie i smażyć jak zwykle
●
Balansowanie smaków w wypiekach
Sól do ciasta.
Niektórzy amatorzy słodkości twierdzą, że do każdego wypieku należy dodać szczyptę soli, aby osiągnąć balans smaków. Inni uważają, że to zbędny krok. 🤔🤔
●
W jakiej wodzie gotować warzywa?
Łatwo zapamiętać:
🌱 warzywa, które rosną pod ziemią (buraki, marchewka, ziemniaki) wrzucamy do zimnej wody
🌱 warzywa, które rosną nad ziemią (kukurydza, groszek, zielenina) wrzucamy do wrzątku
●
Oleje BARDZO uproszczone
nierafinowane (np. kokosowy, oliwa extra virgin, lniany, rzepakowy) - do jedzenia na zimno
rafinowane (np. kokosowy, oliwa, rzepakowy) - do smażenia i pieczenia
●
Masowanie jarmużu?!
Masowanie jarmużu... wiem, brzmi co najmniej dziwnie :D
To świetne, bardzo zdrowe warzywo jest niestety mało przyjemne w jedzeniu na surowo. CHYBA, ŻE zafundujecie mu mały masaż...
Umyty, osuszony jarmuż wystarczy polać odrobiną oliwy i oprószyć solą, a
potem ugniatać palcami do momentu, gdy zmieni kolor na intensywną
zieleń i przyjemnie zmięknie. W takiej formie jest idealnym dodatkiem do
sałatki
Etykiety: Wilcza Szkoła Gotowania