Chiński kubek (7 składników)






W Bydgoszczy i Toruniu jest pewna sieciówka, w której podają najlepszy chiński makaron w papierowych kubkach. Jest przepyszną mieszanką chrupiącej cebulki, dobrze doprawionego kurczaka, mieszanki warzyw, a jedząc go koniecznie trzeba upaprać się sosem słodkim chili, inaczej się nie liczy ;)


Składniki
► chiński makaron (u mnie Mie Goreng) [50 g]
► pierś z kurczaka [100 g]
► czerwona papryka [50 g]
► mrożona włoszczyzna w słupkach [100 g]
► olej kokosowy [5 g / łyżeczka]
► sos słodki chili [20 g / 2 łyżki]
► sos sojowy [5 g / łyżeczka]

Dodatkowo
► słodka papryka [pół łyżeczki]
► czosnek granulowany [pół łyżeczki]
► prażona cebulka [10 g / 2 łyżki - opcjonalnie]


Przygotowanie:
  1. Pokroić umytą i osuszoną pierś z kurczaka w cienkie paski i przesmażyć na łyżeczce oleju, dodając przyprawy i sos sojowy w połowie smażenia.
  2. Pokroić paprykę w paseczki i gdy kurczak będzie ścięty dorzucić ją na patelnię razem z włoszczyzną.
  3. Podsmażać na średnim ogniu, aż do momentu, gdy warzywa zmiękną.
  4. Dorzucić na patelnię ugotowany makaron i porządnie wymieszać. 
  5. Dodać sos i posypać cebulką.
Smacznego!

Etykiety: , , , , , , , , , , , ,