W Bydgoszczy i Toruniu jest pewna sieciówka, w której podają najlepszy chiński makaron w papierowych kubkach. Jest przepyszną mieszanką chrupiącej cebulki, dobrze doprawionego kurczaka, mieszanki warzyw, a jedząc go koniecznie trzeba upaprać się sosem słodkim chili, inaczej się nie liczy ;)
Składniki
► chiński makaron (u mnie Mie Goreng) [50 g]
► pierś z kurczaka [100 g]
► czerwona papryka [50 g]
► mrożona włoszczyzna w słupkach [100 g]
► olej kokosowy [5 g / łyżeczka]
► sos słodki chili [20 g / 2 łyżki]
► sos sojowy [5 g / łyżeczka]
Dodatkowo
► słodka papryka [pół łyżeczki]
► czosnek granulowany [pół łyżeczki]
► prażona cebulka [10 g / 2 łyżki - opcjonalnie]
Przygotowanie:
- Pokroić umytą i osuszoną pierś z kurczaka w cienkie paski i przesmażyć na łyżeczce oleju, dodając przyprawy i sos sojowy w połowie smażenia.
- Pokroić paprykę w paseczki i gdy kurczak będzie ścięty dorzucić ją na patelnię razem z włoszczyzną.
- Podsmażać na średnim ogniu, aż do momentu, gdy warzywa zmiękną.
- Dorzucić na patelnię ugotowany makaron i porządnie wymieszać.
- Dodać sos i posypać cebulką.
Smacznego!
Etykiety: 7 skladnikow, bez jajek, bez nabialu, fast food, makaron chinski, makarony, mieso, olej kokosowy, papryka, piers z kurczaka/indyka, sos slodki chili, sos sojowy, wloszczyna mrozona