Kolejny szlagier w świecie fit przepisów. Uwielbiamy pizzę z kalafiora i robię ją dość często. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to po przeczytaniu tego posta marsz do kuchni! Postanowiłam wstawić przepis na sam spód, bo ile osób tyle kombinacji dodatków na pizzę, sami wybierzcie co chcecie na nią położyć ;) U mnie sos pomidorowy, szynka z kurczaka, mozarella i świeży pomidor. Najbardziej pasują mi mini pizze, takie jak na zdjęciu - piekę je na papierze a potem mrożę i w każdej chwili mogę zarzucić pysznościami, wstawić do pieca i cieszyć się tym sprytnym daniem.
kaloryczność i makroskładniki jednego spodu do mini pizzy BEZ dodatków
Składniki:
na 5 porcji / 5 x mini pizza
► jajko [1 sztuka]
► kalafior [1 kg / średnia sztuka]
► tarta mozzarella [50 g]
Przygotowanie:
- Umytego i osuszonego kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na parze.
- Ostudzić i odsączyć z wody używając czystej ściereczki, ręczników papierowych albo (mój ulubiony sposób) praski do ziemniaków.
- Odsączonego kalafiora rozdrobnić blenderem ręcznym.
- Dodać jajko i mozarellę, wszystko wymieszać.
- Podzielić ,,ciasto'' na 5 równych części i uformować okrągłe pizze.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 20-25 min.
Smacznego!
Etykiety: 3 skladniki, bazowe, bez cukru, bez glutenu, jajka, kalafior, mozzarella tarta, pizza, wegetarianskie