Kotleciki z tuńczyka (4 składniki)

Świetna, wysokobiałkowa alternatywa dla mielonych. Kotleciki są mięciutkie, mocno pachną przyprawami i doskonale smakują na ciepło i na zimno. Prawie za każdym razem gdy mam w domu tuńczyka w puszce, biedak kończy w formie kotletów ;)


*kaloryczność i makroskładniki dla porcji samych kotlecików, bez tosta i pomidorów widocznych na zdjęciu

Składniki:
tuńczyk z wody [130 g]
bułka tarta [20 g]
jajko [1 sztuka]
► olej rzepakowy [5 g / łyżeczka]

Dodatkowo
► sól morska [pół łyżeczki]

► czosnek granulowany [1/3 łyżeczki]
► zioła prowansalskie [1/2 łyżeczki]


Przygotowanie:
  1.  Tuńczyka odcedzić i wrzucić do miski. 
  2.  Wbić jajko, dodać przyprawy, bułkę tartą i uformować kotleciki (to podstawowy zestaw przypraw, kotleciki można też wzbogacić o inne zioła, ostrą paprykę czy łyżeczkę musztardy).
  3. Uformować kotleciki i przesmażyć na łyżeczce oleju do zarumienienia.

Smacznego!


Etykiety: , , , , , , , ,