Świetna, wysokobiałkowa alternatywa dla mielonych. Kotleciki są mięciutkie, mocno pachną przyprawami i doskonale smakują na ciepło i na zimno. Prawie za każdym razem gdy mam w domu tuńczyka w puszce, biedak kończy w formie kotletów ;)
*kaloryczność i makroskładniki dla porcji samych kotlecików, bez tosta i pomidorów widocznych na zdjęciu
Składniki:
► tuńczyk z wody [130 g]
► bułka tarta [20 g]
► jajko [1 sztuka]
► olej rzepakowy [5 g / łyżeczka]
Dodatkowo
► sól morska [pół łyżeczki]
► czosnek granulowany [1/3 łyżeczki]
► zioła prowansalskie [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie:
- Tuńczyka odcedzić i wrzucić do miski.
- Wbić jajko, dodać przyprawy, bułkę tartą i uformować kotleciki (to podstawowy zestaw przypraw, kotleciki można też wzbogacić o inne zioła, ostrą paprykę czy łyżeczkę musztardy).
- Uformować kotleciki i przesmażyć na łyżeczce oleju do zarumienienia.
Smacznego!
Etykiety: 4 skladniki, bez cukru, bez nabialu, bulka tarta, jajka, olej rzepakowy, ryby, tunczyk, Wilcza Szkoła Gotowania