Szczęśliwego pierwszego dnia kalendarzowej jesieni! Z tej okazji mam dla Was coś specjalnego - syrop dyniowy, który będzie idealnym dodatkiem do ciepłych, jesiennych napojów (w tym znanej i kochanej Pumpkin Spice Latte), herbat, można go także używać do wypieków, polewania pieczonych jabłek czy do porannej owsianki. Nigdy nie piłam oryginalnej wersji tej popularnej kawy, ale jeśli jest tak dobra jak ta domowa wersja to już rozumiem cały ten szał ;) Jeśli chcecie jakieś konkretne przepisy z użyciem tego syropu to bardzo chętnie coś dla Was przygotuję. Tymczasem zostawiam Was z przepisem podstawowym i lecę parzyć herbatę.
* Makroskładniki i kalorie 1 porcji (30 g/ 2 płaskie łyżki).
Składniki
Składniki na ok. 30 porcji.
► puree z dyni [100 g /ok. 3 łyżki]
► cukier brązowy [150 g / szklanka]
► cukier wanilinowy lub waniliowy [5 g / cała torebeczka]
Dodatkowo
► cynamon [łyżeczka]
► goździki [8-10 sztuk]
► imbir [1/2 łyżeczki]
► gałka muszkatołowa [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Dynię pokroić w kostkę i piec w 180 stopniach przez ok 15-20 min do miękkości, a po wystudzeniu zblendować na papkę.
- W garnku o grubym dnie zagotować szklankę wody mineralnej, dodać szklankę cukru, cukier wanilinowy i mieszać intensywnie do momentu, gdy cukier zacznie się rozpuszczać.
- Dodać przyprawy i dynię i gotować na średnim ogniu intensywnie mieszając, aż do zgęstnienia i całkowitego rozpuszczenia cukru.
- Przetrzeć przez sito, wystudzić i przechowywać w lodówce ;)
Smacznego!
Etykiety: sosy dodatki