Tureckie danie na bazie greckiego ciasta filo, do dostania w każdej chorwackiej piekarni. Złożone z niezliczonej ilości cieniutkich jak papier warstw ciasta, z chrupiącą skorupką i aromatycznym, czosnkowym farszem wydaje się dość ciężkie do upieczenia. Z gotowym, świeżym ciastem filo - które można dostać za kilka złotych w dobrze zaopatrzonych delikatesach - jest naprawdę banalne do przygotowania i zajmuje dosłownie kilka minut.
Składniki
Składniki na 8 porcji.
► ciasto filo [300g / paczka - 7 dużych arkuszy]
► szpinak mrożony [200 g]
► ser sałatkowy a'la feta półtłusty [200 g / 1 kostka]
► twaróg półtłusty [100 g]
► masło [70 g]
Dodatkowo
► czosnek granulowany [pół łyżeczki]
► sól morska [pół łyżeczki]
Przygotowanie
- Szpinak rozmrozić na patelni, wystudzić i doprawić solą i czosnkiem.
- Połączyć szpinak z rozdrobionym serem feta i twarogiem. Porządnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.
- Rozpuścić masło.
- Rozpakować płaty ciasta i przeciąć je na pół (uzyskujemy 14 mniejszych arkuszy).
- Dno naczynia posmarować masłem za pomocą pędzelka kuchennego i wyłożyć pierwszy płat ciasta.
- Kolejno wykładać naczynie płatami ciasta, każdy z arkuszy uprzednio smarując masłem. Nie ugniatać ciasta, najlepiej zostawić trochę powietrza pomiędzy kolejnymi warstwami. Bazę ma stanowić 7 ułożonych kolejno i przesmarowanych masłem płatów.
- Po ułożeniu siódmego arkusza ciasta, nie smarować go tłuszczem, tylko wyłożyć na niego połowę przygotowanego farszu, rozprowadzając go równomiernie.
- Na pierwszą porcję farszu ułożyć kolejne 3 warstwy ciasta filo, tak jak uprzednio smarując je masłem.
- Po 3 warstwach ciasta wyłożyć pozostały farsz.
- Na górze umieścić ostatnie 4 płaty, smarując masłem każdy.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 min. Podawać na gorąco.
Smacznego!
Etykiety: wegetariańskie, zapiekanki