Puszyste racuchy z niespodzianką (6 składników)

Nie wiem czy wypada tak się zachwycać własnym tworem ale - matko i córko jakie to było pyszne! Zwalające z nóg klasyką i prostotą placuszki z twarogiem to smak dzieciństwa, ale magia zaczyna się gdy dodamy do ciasta borówki, które przy jedzeniu pękają i ,,strzelają'' słodkim, ciepłym, owocowym sokiem. Są idealne solo, bo borówkowy syrop idealnie łączy się z pulchniutkim, waniliowym ciastem, nic więcej nie trzeba. Idealne niedzielne śniadanie.
* kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki

Składniki:
Składniki na 7 sztuk
► mąka pszenna [40 g / 1/3 szklanki]
► jajko [ 1 sztuka]
► olej rzepakowy [5 g / łyżeczka]
► twaróg chudy [125 g / pół kostki]
► cukier brązowy [10 g / 2 łyżeczki]
► borówki amerykańskie [100 g]

Przygotowanie:
  1.  Oddzielić białko od żółtka.
  2.  Ubić białko ze szczyptą soli na sztywno.
  3.  Utrzeć żółtko z twarogiem, dodać 2 łyżki wody, mąkę, cukier i 2-3 krople aromatu.
  4.  Delikatnie wymieszać pianę z białek i twarogową masę.
  5.  Pod koniec mieszania dodać umyte i osuszone borówki.
  6. Smażyć na łyżeczce oleju przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż do zbrązowienia.
  7. Podawać na ciepło ! ;)

Smacznego!

Etykiety: ,