Kolejna wspaniała opcja, żeby wykorzystać syrop dyniowy, albo puree, które zalega w lodówce. Koktajl jest przepyszny, korzenny, kremowy i słodki, idealny na szybkie, jesienne śniadanie.
* kalorie i makroskładniki dla 1 porcji.
Składniki:
Składniki na 1 porcję.
► puree z pieczonej dyni [1/2 szklanki]
► banan [130 g / 1 sztuka]
► mleko (u mnie sojowe) [125 ml / 1/2 szklanki] + woda [1/2 szklanki]
► miód [łyżeczka]
► cynamon [1/3 łyżeczki]
► gałka muszkatołowa [1/4 łyżeczki]
► sproszkowane goździki [1/4 łyżeczki]
► puree z pieczonej dyni [1/2 szklanki]
► banan [130 g / 1 sztuka]
► mleko (u mnie sojowe) [125 ml / 1/2 szklanki] + woda [1/2 szklanki]
► syrop dyniowy [2-3 łyżki]
Przygotowanie:
- Przygotować puree z dyni (upiec pokrojoną na kawałki i piec aż do miękkości, po czym wystudzić i zblendować).
- Połączyć wszystkie składniki z blenderze kielichowym i blendować przez 2-3 minuty.
- Aby uzyskać bardziej gęstą i treściwą konsystencję można użyć mrożonego banana.
Smacznego!
Etykiety: bez glutenu, bez laktozy, koktajle, napoje, sezonowe, wegetariańskie