Śniadaniowy koktajl dyniowy/ Pumpkin Spice Smoothie


Kolejna wspaniała opcja, żeby wykorzystać syrop dyniowy, albo puree, które zalega w lodówce. Koktajl jest przepyszny, korzenny, kremowy i słodki, idealny na szybkie, jesienne śniadanie.

* kalorie i makroskładniki dla 1 porcji.
Składniki:
Składniki na 1 porcję.
► puree z pieczonej dyni [1/2 szklanki]
► banan [130 g / 1 sztuka]
► mleko (u mnie sojowe) [125 ml / 1/2 szklanki] + woda [1/2 szklanki]
► miód [łyżeczka]
► cynamon [1/3 łyżeczki]
► gałka muszkatołowa [1/4 łyżeczki]
► sproszkowane goździki [1/4 łyżeczki]

Alternatywna wersja z syropem dyniowym.
► puree z pieczonej dyni [1/2 szklanki]
► banan [130 g / 1 sztuka]
► mleko (u mnie sojowe) [125 ml / 1/2 szklanki] + woda [1/2 szklanki]
syrop dyniowy [2-3 łyżki]

Przygotowanie:
  1.   Przygotować puree z dyni (upiec pokrojoną na kawałki i piec aż do miękkości, po czym wystudzić i zblendować).
  2. Połączyć wszystkie składniki z blenderze kielichowym i blendować przez 2-3 minuty.
  3. Aby uzyskać bardziej gęstą i treściwą konsystencję można użyć mrożonego banana.



Smacznego!
 Sposób na dynię 2015

Etykiety: , , , , ,