Eleganckie owoce w czekoladzie (3 składniki)

Owoce w czekoladzie to klasyka, która broni się sama. Dziś mam dla Was trzy propozycje, które naprawdę rozwalają na łopatki wiele kupnych słodyczy. Każdy łasuch będzie zadowolony z podobnego prezentu, można go podarować jako oficjalny upominek pojedynczo albo - zapakowane razem - jako sporą paczkę słodkości. Tak czy owak obiecuję, że obdarowywany będzie wniebowzięty. ;)

Składniki:
Daktyle z solą morską
► daktyle [ok. 100 g]
czekolada mleczna [tabliczka]
► sól morska gruboziarnista [3-4 łyżeczki]

Żurawina posypce kakaowej
► żurawina [ok. 100 g]
czekolada mleczna [tabliczka]
► kakao instant w proszku [pół szklanki]

Śliwki z marcepanem
► śliwki [ok. 100 g]
czekolada deserowa [tabliczka]
► masa marcepanowa [ok. 100 g]


  Przygotowanie:
  1. Czekoladę do obtoczenia owoców należy zahartować. Najłatwiej zrobić to przez roztopienie 75% potrzebnej czekolady w kąpieli wodnej, zdjęcie jej z ognia i dorzucenie do niej reszty posiekanej czekolady. Zimna, nie stopiona czekolada ochłodzi czekoladową masę i zmieni jej strukturę. Zahartowana czekolada nie powinna roztapiać się w dłoniach po dotknięciu pralinki.
  2. Śliwki zawinąć w cienko rozwałkowany marcepan i obtoczyć w czekoladzie.
  3. Daktyle obtoczyć w czekoladzie i posypać gruboziarnistą solą morską.
  4. Żurawinę obtoczyć w czekoladzie i w proszku kakaowym.
  5. Owoce pozostawić do stężenia na papierze do pieczenia.Po kompletnym stężeniu czekolady można pakować. 

macznego!

Etykiety: , , , , ,