Jeśli nie próbowaliście robić majonezu w domu, a jesteście fanami tego genialnego sosu to obiecuję, że nie będziecie zawiedzeni. Ja majonez uwielbiam i to właśnie ten domowy skradł moje serce ;) Szczerze mówiąc nie pamiętam już kiedy ostatni raz zdarzyło mi się kupić gotowy, sklepowy odpowiednik. Można go doprawić pod własny smak i zrobić praktycznie w każdej chwili, składniki zazwyczaj mam już w szafkach i lodówce, więc wystarczy kilka minut i idealny sos do jajek czy kanapek gotowy! Wiem, że tradycyjnie majonez powinien się składać z żółtek jaj i taka wersja jest zupełnie inna w smaku, ale tym razem pokazuję coś bardziej podobnego do kupnego majonezu, który wszyscy dobrze znamy chociażby z tradycyjnych polskich sałatek. Spróbujcie go wykonać chociaż raz ;)
Składniki:
► jajko [2 sztuki]
► olej rzepakowy[215 g/ 1 szklanka]
► ocet/sok z cytryny [2 łyżeczki]
► musztarda [1 łyżeczka]
Przyprawy
► sól [1 łyżeczka]
► pieprz mielony [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie:
- Jajka sparzyć we wrzątku i wbić do słoika/miski.
- Zalać olejem i doprawić. Dodać sok z cytryny lub ocet i musztardę.
- Do słoika włożyć blender i miksować przy samym dnie przez ok. 30 sekund aż płyn zacznie się zmieniać w emulsje i podnosić do góry.
- Powoli unosić końcówkę blendera, aby cały olej zmienił się z biały majonez.
- Po zblendowaniu spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
Smacznego!
Etykiety: bez glutenu, sosy dodatki, wegetariańskie, Wilcza Szkoła Gotowania