Ekspresowe fajitas z kurczakiem (6 składników)

Mam nadzieję, że znajdzie się na sali jakiś leniwiec z zamiłowaniem do kuchni meksykańskiej, bo dzisiaj pikantne fajitas z kurczakiem, które przygotowuje się w 10 minut. Wszystko kroimy, wrzucamy do pieca i praktycznie wracamy na gotowe. Jeśli odejmiecie kurczaka i dorzucicie tempeh czy tofu, wegetariańska/wegańska kolacja gotowa. Zero wymówek, leniwe gotowanie dla każdego. A jakie pyszne!

 kalorie i makroskładniki dla 1 porcji/ 1 sztuki
Składniki
 składniki na 6 porcji 
pierś z kurczaka [500 g]
► papryka czerwona [690 g / 3 sztuki]
► cebula czerwona [4 sztuki]
► olej rzepakowy [20 g / 2 łyżki]
► placki pszenne tortilla [6 sztuk]
► ser żółty (gouda, ementaler, mozzarella) [150 g]  
 
Dodatkowo
► papryka słodka [2 łyżeczki]
► czosnek granulowany [2 łyżeczki]
► sól morska [1 łyżeczka]
► papryka chili [1 łyżeczka]  
► awokado [140 g /1 sztuka] (opcjonalnie)
► sok z limonki [z 1 sztuki] (opcjonalnie)

Przygotowanie:
  1. Cebulę, paprykę i kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paseczki.
  2. Pokrojone warzywa z mięsem doprawić, dodać olej i porządnie wymieszać. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 25-30 minut. Mięso powinno być całkowicie upieczone a warzywa lekko miękkie i słodkawe.
  4. W międzyczasie zetrzeć ser i pokroić awokado w plasterki.
  5. Wyłożyć upieczone warzywa z mięsem na tortille, dodać awokado i posypać serem. Całość skropić sokiem z limonki, zawinąć i podawać. Jeśli lubimy roztopiony ser, można posypać nim zimne tortille i włożyć je na moment do piekarnika, żeby ser się rozpłynął na placku.

Smacznego!

Etykiety: , ,