Uproszczony kurczak teriyaki (6 składników)

Teriyaki zdecydowanie należy do moich ulubionych azjatyckich smaków. Sos nadaje się idealnie do mięs, łososia i tofu, jest bardzo charakterystyczny i przepyszny, ale do jego przygotowania potrzebne są dwa dość kłopotliwe składniki: mirin i sake. Po pierwsze, są dość trudne do zdobycia. Po drugie, są całkiem drogie. Po trzecie, średnio podoba mi się kupowanie półlitrowej butelki mirin, żeby zużyć dwie łyżeczki do sosu. I wreszcie, po czwarte, oba te specyfiki zawierają mniejszą lub większą ilość alkoholu, co nie każdemu może pasować w przepisach. Starałam się tak dopasować ten sos, aby był szybki do przygotowania, bardzo prosty do wykonania i składał się z produktów, które nie są zbyt drogie i można je ,,dorwać'' na tygodniu azjatyckim czy w każdych lepiej zaopatrzonych delikatesach. Jak dla mnie idealnie imituje oryginalny sos i nie kupię już gotowego teriyaki skoro tak łatwo przygotować go w domu :)


 kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki:
 składniki na 2 porcje
pierś z kurczaka [250 g]
► sos sojowy [40 g / 4 łyżki]
► miód [50 g / 2 łyżki]
► ocet ryżowy [1 łyżka]
► olej sezamowy (lub opcjonalnie inny roślinny) [1 łyżka]
► ziarna sezamu [5 g / 1 łyżeczka]     
  
Dodatkowo
► czosnek granulowany [1/2 łyżeczki]
► imbir w proszku [1/3 łyżeczki]

Przygotowanie:
  1. Umyte i osuszone piersi z kurczaka przygotować tym prostym sposobem.
  2. Na patelni wymieszać wszystkie składniki sosu i podgrzewać na małym ogniu aż miód zacznie się lekko karmelizować a cały sos ,,bąbelkować'' i gęstnieć. Trwa to ok. 3-5 minut.
  3. Do gotowego sosu dodać porwanego na kawałki kurczaka i gotować przez kolejne 3 minuty, aż mięso przejdzie smakiem. Całość posypać sezamem. Podawać solo, z ryżem, sałatką lub na kanapce.
  4. * Jeśli chcesz użyć sosu z rybą bądź tofu, postępuj tak samo. Na początku upiecz lub podsmaż kawałki ryby lub tofu, następnie przygotuj sos, zostaw na moment do lekkiego zgęstnienia i wrzuć składniki na dodatkowe 3-5 minut, żeby przeszły smakiem teriyaki.

Smacznego!

Etykiety: , , , ,