Zdrowy zamiennik Toffifee (4 składniki)

Te naturalne cuksy są naprawdę genialne. Słyszałam już o daktylach nadziewanych orzechami, ale w tym wypadku postanowiłam pójść o krok dalej i zamienić je w prawowite praliny. Ze słodyczy dostępnych na rynku najbardziej przypominają mi Toffifee - oczywiście nie smakują dokładnie tak samo, ale mamy warstwę czekolady, naturalny karmel, krem orzechowy i chrupiący orzeszek w środku. Można je wcinać jako słodycz do kawy albo zrobić z nich super naturalną i pyszną wegańską bombonierę :D



 kalorie i makroskładniki dla 1 porcji/ 1 sztuki

Składniki:
 składniki na 50 porcji/pralinek
dakltyle [50 sztuk]
► masło orzechowe gładkie [50 g]
migdały/orzechy laskowe/orzechy nerkowca [50 sztuk]
► czekolada gorzka [100 g / 1 tabliczka]

Przygotowanie:
  1. Z daktyli wyjąć pestkę lub - jeśli mamy daktyle bezpestkowe - rozchylić owoce tak, żeby móc umieścić orzech w miejscu, gdzie oryginalnie była pestka. Najlepiej kształtem sprawdzają się migdały i nerkowce, bo są najbardziej zbliżone do kształtu daktylowej pestki. Przed umieszczeniem orzecha posmarować wnętrze małą ilością masła orzechowego, na czubku noża, ok. 1 g masła tak, żeby przy zamknięciu masa nie wyciekła bokami.
  2. W posmarowanym daktylu umieścić migdał i zamknąć.
  3. Gotowego daktyla zanurzyć w roztopionej czekoladzie (roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali) i zostawić do zastygnięcia, najlepiej na papierze do pieczenia.

Smacznego!

Etykiety: , , , , , ,