Najlepsza, zdrowa polewa czekoladowa (3 składniki)

Tylko trzy składniki dzielą Cię od idealnej polewy czekoladowej: prawdziwe gorzkie kakao, olej kokosowy i płynny syrop słodzący Twojego wyboru. Jest mocno kakaowa, miękka, rozpływa się z ustach i szybko zasycha, czyt. ma absolutnie wszystkie właściwości idealnej polewy czekoladowej. Oprócz tego nie zawiera margaryny, rafinowanego cukru, mleka, masła i jest prosta do wykonania, do tego można jej użyć do polania owoców, ciast, lodów, placków, naleśników czy innych deserów.

kalorie i makroskładniki dla 1 truskawki
Składniki
porcja na ok. 0.5 kg truskawek 
► olej kokosowy [3 łyżki]
► miód/syrop z agawy/syrop klonowy [2 łyżki]
► kakao ciemne w proszku [2 łyżki]
 

Przygotowanie
  1. Olej kokosowy i miód wymieszać, w razie potrzeby podgrzać delikatnie w rondelku (nie dopuścić do zagotowania!).
  2. Do jednolitej masy dodać kakao i wymieszać.
  3. Polewa zastyga dość szybko w lodówce i w chwili przygotowania jest dość rzadka. Żeby uzyskać porządną warstwę czekolady zanurzyłam truskawki raz, schłodziłam przez chwilę i zanurzyłam po raz drugi.

Smacznego!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3

Etykiety: , , , ,