Jako dzieciak uwielbiałam popularny pomidorowy pasztet drobiowy, który
można było kupić za grosze, zabrać w góry, albo zrobić z nim kanapki do
szkoły. Kiedyś, zupełnie przypadkiem zdarzyło mi się przeczytać skład...
Nie polecam nikomu tego robić :D Ten pasztet jest kremowy, pomidorowy,
świetnie pasuje do kanapek i oprócz pysznego smaku zapewnia też całkiem
sporo wartości odżywczych. No i przygotowuje się go ekspresowo!
kalorie i makroskładniki dla 1 łyżki stołowej pasty
Składniki:
składniki na ok. 12 łyżek pasty
► czerwona soczewica [180 g / 1 szklanka suchego produktu]
► olej z suszonych pomidorów [30 g / 3 łyżki]
► koncentrat pomidorowy [75 g / 3 łyżki]
► słodka papryka [2 łyżeczki]
► czosnek granulowany [1 łyżeczka]
► sól, pieprz [do smaku]
Przygotowanie:
- Soczewicę ugotować we wrzątku do miękkości.
- Zblendować całość z resztą składników i przypraw na gładką masę.
Smacznego!
Etykiety: bez glutenu, bez laktozy, niskokaloryczne, pasty