Pomidorowy pasztet z soczewicy do smarowania.

Jako dzieciak uwielbiałam popularny pomidorowy pasztet drobiowy, który można było kupić za grosze, zabrać w góry, albo zrobić z nim kanapki do szkoły. Kiedyś, zupełnie przypadkiem zdarzyło mi się przeczytać skład... Nie polecam nikomu tego robić :D  Ten pasztet jest kremowy, pomidorowy, świetnie pasuje do kanapek i oprócz pysznego smaku zapewnia też całkiem sporo wartości odżywczych. No i przygotowuje się go ekspresowo!

kalorie i makroskładniki dla 1 łyżki stołowej pasty
 
Składniki:
 składniki na ok. 12 łyżek pasty
czerwona soczewica [180 g / 1 szklanka suchego produktu]
► olej z suszonych pomidorów [30 g / 3 łyżki]
► koncentrat pomidorowy [75 g / 3 łyżki]
► słodka papryka [2 łyżeczki]
► czosnek granulowany [1 łyżeczka]
► sól, pieprz [do smaku] 

Przygotowanie:
  1. Soczewicę ugotować we wrzątku do miękkości.
  2. Zblendować całość z resztą składników i przypraw na gładką masę.

Smacznego!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3

Etykiety: , , ,