Zdrowy mac and cheese! Makaron w kremowym sosie ,,serowym'' (3 składniki)

Jakiś czas temu marka MALMA odezwała się do mnie z propozycją utworzenia dla Was fajnych, prostych i pysznych przepisów inspirowanych ich włoskimi makaronami. Oczywiście, jako naczelna makaroniara RP nie mogłam nie podjąć się wyzwania :) Ta propozycja nawiązuje do rejonów, w których produkuje się mąkę amber durum - jedyny składnik użytego przeze mnie makaronu - czyli do Ameryki Północnej. Jeden ze sztandarowych amerykańskich makaronów to mac n' cheese czyli kolanka w gęstym sosie z niewyobrażalną ilością śmietanki i żółtego sera cheddar. Postanowiłam trochę uzdrowić to danie bez rezygnowania z idealnej, kremowej konsystencji. Oprócz świetnego smaku zyskujemy też kilka rozgrzewających przypraw, zdrowe kwasy tłuszczowe zamiast cholesterolu, wapń, magnez i kompleks witamin z grupy B :)
 kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki
  porcja na 5 porcji
► makaron [300 g / suchego produktu] (u mnie chifferi rigati/kolanka marki Malma)
► mleko kokosowe [400 g / 1 puszka]
► płatki drożdżowe [3-4 łyżki]

Dodatkowo
► słodka papryka [1 łyżeczka]
► kurkuma [1 łyżeczka]
► sól [1 łyżeczka lub do smaku]
► biały pieprz [1/2 łyżeczki]
     
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Odcedzić i przelać ciepłą wodą.
  2. W osobnym garnku/glębokiej patelni podgrzać mleko kokosowe ze wszystkimi przyprawami. Gotować chwilę na małym ogniu, żeby zaczęło się delikatnie redukować.
  3. Do ciepłego sosu wrzucić makaron, zamieszać i gotować ok. 3-5 min, żeby sos lekko zgęstniał, a makaron przeszedł serowym smakiem. Serwować na ciepło bądź zimno. Świetnie smakuje także zapieczony pod warstwą kruszonych nachosów (wersja ,,na bogato'') :)

Smacznego!


https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3

Post powstał we współpracy z marką MALMA

Etykiety: ,