Brownie bez pieczenia. Zdrowe, naturalne, bez glutenu, jajek, masła i cukru. (3 składniki)


Brownie bez cukru, jajek, masła, oleju, glutenu, czekolady... bez smaku? Nie do końca :) Te mięciutkie, ciągnące się batoniki zawdzięczają swoją słodycz naturalnym składnikom, są mocno czekoladowe a orzechy laskowe dają przyjemny posmak uwielbianych kremów do smarowania :D Wyciągnięte z lodówki i przybrane świeżymi (najlepiej lekko kwaskowatymi) owocami będą genialną opcją na letnią imprezę, sprawdzą się super jako przekąska na rower czy spacer w górach, a uformowane w kuleczki i obtoczone w wiórkach, słodkim kakao czy w ramach totalnego szaleństwa pokryte polewą czekoladową zamienią się w urocze, przepyszne trufle. Jeden przepis a tyle możliwości :)

kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
 
Składniki
 składniki na 10 porcji
daktyle suszone, bez pestek [300 g]
► orzechy laskowe, zmielone [80 g]
► kakao ciemne [30 g / 1/4 szklanki]

Dodatkowo
► sól [szczypta]
wrzątek [1/2 szklanki]
 
Przygotowanie:
  1. Zalać daktyle wrzątkiem i pozostawić na 15 minut.
  2. Zblendować na gładką pastę.
  3. Do gotowej pasty dosypać zmielone orzechy laskowe, kakao i sól. Wymieszać.
  4. Wyłożyć na folię spożywczą, uformować prostokąt o równej wysokości i włożyć do zamrażarki na przynajmniej dwie godziny. Gdy masa lekko stwardnieje można kroić i podawać :)

 Smacznego!
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.445220809009177.1073741832.361368020727790&type=3

Etykiety: , , , , , , ,