Nie będę się za bardzo rozpisywać na temat tej potrawy. Powiem tylko tyle: te placki są przegenialne i gdybym nie była taka leniwa, jadłabym je codziennie. Są super proste - tylko 2/3 składniki, trochę przypraw i gotowe. Idealne na obiad, na wytrawne śniadanie czy ciepłą kolację. Jeśli nigdy nie próbowaliście hashbrowns, koniecznie musicie nadrobić!
kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki
Składniki:
składniki na 10 placków
► ziemniaki [500 g / 5 średnich sztuk]
► olej rzepakowy [20 g / 2 łyżki]
Dodatkowo
► sól [do smaku ok. 1/2 łyżeczki]
► pieprz [do smaku, spora szczypta]
► cebula [mała sztuka lub pół średniej] (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Odcisnąć wiórki ziemniaczane z wody za pomocą praski do ziemniaków, papirowych ręczników lub ściereczki kuchennej.
- Dodać startą na tarce cebulę (można pominąć).
- Do masy ziemniaczanej wlać olej i doprawić pieprzem i solą. Dobrze wymieszać.
- Smażyć na średnim ogniu na suchej, rozgrzanej patelni ok. 5-7 minut z każdej strony. Masę wykładać łyżką i docisnąć szpatułką do patelni.
Smacznego!
Etykiety: bez glutenu, bez laktozy, niskokaloryczne, placki, wegańskie, wegetariańskie, Wilcza Szkoła Gotowania, ziemniaki