Kruche ciasto to jeden z bazowych przepisów, które można wykorzystać na miliony sposobów: do kruchych babeczek, do tarty czy jako spód do ciasta. Jego przygotowanie jest bardzo proste i jak zwykle trening czyni mistrza, więc po kilku próbach na pewno będzie wychodziło perfekcyjnie :)
Składniki:
► mąka [1 i 1/2 szklanki]
► cukier [1/2 szklanki]
► żółtko [1 sztuka]
► zimne masło [100 g / 1/2 kostki]
► proszek do pieczenia [1/2 łyżeczki]
► cukier waniliowy [1/2 torebki]
Dodatkowo
►zimna woda [1 łyżka]
Przygotowanie:
- Masło pokroić w kosteczkę, posiekać je nożem z mąką i cukrem.
- Dodać resztę składników i bardzo szybko zagnieść ciasto.
- Zawinąć kulkę ciasta w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Po upływie tego czasu rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę/foremki.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Smacznego!
Etykiety: 6 skladnikow, ciasta, cukier, cukier waniliowy, jajka, maka, maslo, wegetarianskie, Wilcza Szkoła Gotowania