Leniwe to przepis obowiązkowy. Przygotowanie trwa jakieś 10 minut, zanim woda w garnku zdąży się zagotować macie je gotowe + posprzątane pół kuchni. Są pyszne, proste, lubiane przez dzieci i dorosłych, czego chcieć więcej? :D
Składniki:
składniki na 2-3 porcje
► mąka [1/2 szklanki]
► twaróg półtłusty [200 g / 1 kostka]
► jajko [1 sztuka]
► cukier lub cukier wanilinowy [1 łyżka]
Przygotowanie:
- Twaróg przecisnąć przez praskę lub porządnie rozgnieść widelcem, dodać jajko, mąkę i cukier i zagnieść na szybko ciasto.
- Podzielić ciasto na dwie części i uformować dwa wałeczki (grubość zależy od tego jak duże leniwe chcecie otrzymać). Pokroić na kluseczki i wrzucać je po kilka sztuk do wrzącej wody.
- Gotować do momentu aż wypłyną na powierzchnię i potem 2-3 minut.
- Podawać z bułką tartą z cukrem podsmażaną na masełku, jogurtem, cukrem pudrem lub świeżymi owocami.
Smacznego!
Etykiety: 4 skladniki, cukier, jajka, maka, twarog, wegetarianskie, Wilcza Szkoła Gotowania