Najlepsze ciasto na włoską pizzę (3 składniki)

Mam nadzieję, że zadanie domowe odrobione i upiekliście ciacha owsiane, które pojawiły się dwa tygodnie temu ;) Dzisiaj dzielę się z Wami jednym w najlepszych przepisów jakie znam - idealne ciasto na włoską pizzę. Jest banalnie proste, zawsze wychodzi, obiecuję, że nie będziecie już chcieli kupować gotowych spodów czy mrożonej wersji. Ciasto jest typowo włoskie - tworzy chrupiącą, cieniutką warstwę, w której nie da się wyczuć drożdży, piecze się krótko i jest przepyszne!Dodatkowo mam dla Was dwa świetnie sposoby na wykorzystanie tego samego ciasta do przygotowania innych, równie pysznych potraw. ;)

kalorie i makroskładniki dla 1 spodu do pizzy bez dodatków (przewidywana porcja dla jednej, głodnej osoby ;))  
 
Składniki
Składniki na 4 porcje
► mąka pszenna [500 g]
► drożdże suche [7 g / saszetka]
► woda [330 ml / 1 i 1/3 szklanki]
► sól [szczypta]

Przygotowanie
  1. Wymieszać mąkę, drożdże i sól, do suchych składników dodać letniej wody (nie gorącej!) i wymieszać.
  2. Ciasto ugniatać na stolnicy do uzyskania elastycznej konsystencji (u mnie ok. 7 min zagniatania). W razie potrzeby podsypywać mąką.
  3. Ciasto odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 2 h.
  4. Po upływie podanego czasu podzielić na 4 części i rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia.
  5. Przykryć ulubionymi dodatkami i piec w piekarniku nagrzanym na maksymalnej temperatury do roztopienia się sera i lekkiego zbrązowienia skórki (w moim piekarniku ok. 15 min).
  6. Z podanych ilości ciasta wyjdą 4 pizze widoczne na zdjęciu.
  7. Podawać na ciepło z ulubionym sosem ;)

Pizza bites
  1. Przygotowane, wyrośnięte i rozwałkowane ciasto podzielić na kwadraty i nadziać ulubionymi dodatkami (u mnie mozarella i suszone pomidory), mogą to być kawałki wędliny, warzywa, ser a nawet słodkie dodatki np. kawałek czekolady. Posklejać rogi i uformować kuleczki
  2. Piec w 200 stopniach do chrupkiej skórki, u mnie ok. 20 min.

 
Bułki do dań typu gyros/kebab
  1. Jedną z czterech kulek ciasta rozpłaszczyć i smażyć na patelni z małą ilością oleju na małym ogniu przez 20 min, obracając co 5 minut.
  2. Po upieczeniu, przeciąć na pół i za pomocą ostrego noża przeciąć miąższ bułki tworząc coś w rodzaju kieszonki (jak w klasycznym kebabie), którą można potem nadziać ulubionymi dodatkami, warzywami, mięsem i sosem. 
Smacznego!

Etykiety: , , , ,